TAURON

CENTRUM PRASOWE

Oświadczenie Grupy Energa dotyczące wsparcia gdańskiego sportu
29.10.2018r. 18:55

29 października 2018 r. prezydent Gdańska, Paweł Adamowicz, podczas debaty w Radio Gdańsk odnosił się do zaangażowania Grupy Energa w gdański sport.

W związku z powyższym informujemy, jakie jest realne zaangażowanie Grupy Energa w sport w Gdańsku. Tylko w okresie 2016-2018 wsparliśmy w ramach sponsoringu łącznie 36 inicjatyw i klubów sportowych z terenu miasta, zarówno zawodowych, jak też młodzieżowych czy pasjonackich. W tej liczbie zawierały się lub wciąż zawierają m.in. Lechia Gdańsk (zarówno drużyna piłki nożnej mężczyzn, jak też m.in. fundacja czy klub lekkoatletyczny), Wybrzeże Gdańsk, Maraton Solidarności, Puchar Poczty Polskiej i uczniowskie kluby sportowe, jak De La Salle czy "Szóstka". Wspieraliśmy też m.in. kolejne edycje Biegu Św. Dominika w latach 2016-2018, 65-lecie Zenona Plecha w Gdańsku, festiwal "60. urodziny Andrzeja - sprawni i niepełnosprawni razem" czy sekcję szermierki AZS-AWFiS Gdańsk. Grupa Energa sponsoruje też reprezentację Polski kobiet i mężczyzn w bobslejach i skeletonie, których związek ma siedzibę w Gdańsku.

Pragniemy w związku z tym podkreślić, że dzięki znaczącemu wsparciu Grupy Energa wiele gdańskich klubów może funkcjonować sprawnie i bez zmartwień o swoją kondycję finansową.

Energa