GAZOPROJEKT

List otwarty p.o. prezesa ZE PAK do pracowników Grupy Kapitałowej ZE PAK
06.02.2019r. 15:42

Pracownicy Zespołu Elektrowni Pątnów Adamów Konin zostali poinformowani we wtorek, 5 lutego, że nie będą otrzymywać premii, aż do odwołania. Sytuacja ta spowodowała napięcie w spółce. Większościowym udziałowcem ZE PAK jest Zygmunt Solorz-Żak, który regularnie znajduje się na liście 100 najbogatszych Polaków. Jego udziały wynoszą 51,55 proc. W środę, 6 lutego pod siedzibą spółki zorganizowano pikietę. Tego samego list do pracowników wystosował pełniący obowiązki prezesa Marcin Ginel.

Szanowni Państwo,

Sytuacja na rynku zarówno wytwarzania energii, jak i jej sprzedaży podlega w ostatnim czasie potężnym zmianom i turbulencjom. Wystarczy wspomnieć chociażby kwestie cen prądu i ich regulacji, kosztów eksploatacji odkrywek oraz w szczególności zawirowań na światowych rynkach związanych z prawami do emisji CO2, które skutkowały kilkusetprocentowymi wzrostami ich cen (od około 5 Euro do nawet 30 Euro za tonę).

Sytuacja na rynku energii stała się trudna i skomplikowana wciąż nie ma możliwości jasnego określenia jak będzie wyglądała najbliższa przyszłość. Przygotowana przez Rząd nowa Strategia Dla Polskiej Energetyki skłania branżę do wnikliwej analizy obecnej sytuacji rynkowej w branży.
5 lutego, jako Prezes Zarządu ZE PAK SA spotkałem się z przedstawicielami organizacji związkowych i poinformowałem o wstrzymaniu premii uznaniowej dla pracowników ZE PAK SA i Spółki PAK SERWIS.

Zarząd Spółki zdecydował się na wstrzymanie indywidualnej premii uznaniowej z powodu konieczności dokonania wnikliwej analizy sytuacji rynkowej, w jakiej znajduje się Spółka oraz weryfikacji wyników finansowych Firmy.

W obecnej sytuacji niepewności cenowej i regulacyjnej, Zarząd Spółki musi skupić się na znalezieniu rozwiązania, które pozwoli Firmie zacząć ponownie wypracowywać dodatni wynik finansowy.

Zarząd chce w ciągu miesiąca uzyskać kompleksową wiedzę na temat kondycji ekonomicznej Spółki i wtedy podjąć decyzję w sprawie przyznawania indywidualnej premii uznaniowej dla pracowników.
Dlatego też, jako Prezes Zarządu zwracam się do wszystkich pracowników ZE PAK SA, aby dali szansę nowemu zarządowi wypracować optymalne, w tej sytuacji, plany dalszego rozwoju oraz uzyskania rzetelnej prognozy funkcjonowania Spółki na najbliższe lata.

Bez takiego planu ZE PAK SA będzie skazany na dalszą nierentowną działalność, brak zysków i wynikające z tego problemy. Chcemy rozwijać i restrukturyzować Grupę Kapitałową ZE PAK SA tak, aby wypracowywała dodatni wynik finansowy. Tylko w ten sposób będziemy mogli utrzymać zatrudnienie i zapewnić Firmie przyszłość,a pracownikom godne płace oraz premie.

Priorytetem obecnego zarządu jest stabilna produkcja, kontynuacja rozsądnej i przemyślanej polityki finansowej Spółki, wzmocnienie wartości ZE PAK SA na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie a także niedopuszczenie do nieuzasadnionej utraty miejsc pracy oraz zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom na każdym stanowisku pracy.

Marcin Ginel
p.o. Prezesa Zarządu ZE PAK SA

Autor: Old Energetycy 06.02.2019r. 19:18
Efekty ciamciolenia w polityce energetycznej państwa i brak jasnych planów na najbliższe 35 lat.

Autor: Ciekawski 07.02.2019r. 07:38
Jak tam instalacja redukcji rtęci za 10 mln efektywnie pracuje, czy ktoś przytulił niezłą sumkę?
Rozwiń (Pełna treść komentarza)
Autor: Gg 10.02.2019r. 23:36
Ta dajcie szansę nowemu prezesowi przecież tu co 4 miesiące jest nowy prezes sprzedali strategiczny zakład a teraz... pełna treść komentarza
Odpowiedzi: 1 | Najnowsza odpowiedź: 13-02-2019r. 19:20 ODPOWIEDZ ZGŁOŚ DO MODERACJI